torstai 17. elokuuta 2017

Waaran avaustulokset

Waaran avaustulokset tulivat eilen.
Waara kävi siis torstaiaamuna 6.7. siemennesteen tutkimuksessa, kun molemmat Waaran astumat nartut on jääneet tyhjiksi. Siemenneste oli pelkkää eturauhasnestettä, joten eläinlääkäri ehdotti, josko tutkittaisiin eturauhanen. Sen tulehdus kun voi aiheuttaa ongelmia siemennesteen laadulle. Suostuin, totta kai, kun lääkärissä valmiiksi oltiin. Jokin vain meni eturauhastutkimuksessa pahasti pieleen. Waara huusi tutkimuksen aikana kivusta, ja nostettuani Waaran alas tutkimuspöydältä, muuttui Waara samantien todella kivuliaaksi ja kävi makaamaan vastaanoton lattialle. Lääkärin mukaan tuo oli ihan normaalia, tulehtunut eturauhanen ärtyi tunnustelusta ja kipuili. Itsellä jo tuossa vaiheessa alkoi läikehtimään mielessä, että kaikki ei ole ok, jotain vakavaa tapahtui tutkimuksen yhteydessä. Sain eturauhasen tarkempaa tutkimusta varten ajan toiselta klinikalta tuntia myöhemmin, siellä kun on paremmat laitteet, hoitajia jne. Sielläkin todettiin, että eturauhanen se vaan on, antibioottia ja särkylääkettä. Otin Waaran työpäiväksi mukaan autoon, kun kävin työreissussa. Kolmen aikana otin Waaran autosta, eikä Waara olisi halunnut liikkua ollenkaan. Olemus oli kivulias, ja Waara yritti koko ajan ulostaa, mutta mitään ei meinanut tulla ulos. Lopulta Waara sai kakittua pienen kasan ruskean vihreää kakkaa. Waaran olemus ja selkeä kivuliaisuus sai mulla hälytyskellot soimaan ja kovaa, kaikki ei todellakaan ole kunnossa. Soitin klinikalle, ja saatiin parin tunnin päähän uusi aika. Waaran kunto meni koko ajan huonompaan suuntaan, ja klinikalla Waara ei olisi halunnut liikkua, sai kipukouristuksia ja kulki selkä köyryssä häntä takajalkojen välissä. Olin parilta kaverilta saanut vinkkiä, että peräsuoli on saattanut vaurioitua. Yritin tätä pariin kertaan tarjota eläinlääkärille syyksi, ja pyysin tutkimaan peräsuolen, mutta hänen mielestään sille ei ollut tarvetta. Hyvin nopean käynnin aikana oireiden edelleen vaan sanottiin johtuvan eturauhasesta, vaikka itse oli eri mieltä. Voimakkaampia kipulääkkeitä, ja todella kipeä Waara lähetettiin kotiin. "Kyllä se on jo aamulla parempi."
Ilta ja yö meni Waaran kanssa valvoessa. Waara makasi kyljellään päätä pystyssä pitäen, olemus oli apaattinen. Heti aamun valjetessa soitin taas lääkäriin, sillä Waara ei halunnut noista ylös, oli todella kipeä ja sekä suusta että peräaukosta valui samanlaista, todella pahanhajuista nestettä. Klinikalla Waaran hoitoa arvottiin, jouduin yksin jo käytännössä reagoimattoman Waaran kanssa odottelemaan pitkiä aikoja hoitohuoneessa, ennen kuin lääkäri kävi siinä pikaisesti jotain tekemässä. Yritin taas useamman kerran ehdottaa, että tutki peräsuoli, mutta ei, sitä ei tutkittu. Parin tunnin arpomisen jälkeen lääkäri toteaa, että koira on niin huonossa kunnossa, että ajakaa Tammistoon. Tammistossa lääkärin ei tarvinnut kuin vilkaista teho-osastolle vietyä Waaraa, kun hän tuli sanomaan ne kauheimmat sanat: mitään ei ole tehtävissä. Ja oli ihme, että Waara selvisi matkasta hengissä. Täysi shokkitila päällä, verenmyrkytys, sisäelimet pettää, ei kestä mitään hoitoa. Ainoa vaihtoehtona lopetus. Sanoin lääkärille, että miten voi olla mahdollista, että eturauhastutkimuksessa peräsuoleen tulee reikä, eikä yksikään lääkäri suostu asiaa tutkimaan vaikka pyysin. Hän kävi Waaran tutkimassa ja tuli samantien sanomaan, että suolessa on iso reikä.
Vein Waaran Tammistosta Eviralle odottamaan avausta. Yksi elämäni vaikeimpia hetkiä oli nostaa Waara autosta ja jättää Eviran kylmiöön. Hetki, jota en toivo kenellekään.

Eilen ne avaustulokset tosiaan tulivat. Waaralla oli peräsuolessa divertikkeli,joka oli haurastuttanut suolen seinämää, ja todennäköisesti sen takia suoli ei kestänyt eturauhastutkimusta, vaan repesi divertikkelin kohdalta.
Itsesyytökset on aivan valtavia. Miksi vein Waaran täysin turhaan siemennestetutkimukseen. Ilman sitä Waara olisi saattanut elää vielä vuosia, eikä divertikkeli olisi koskaan välttämättä revennyt. Miksi en heti torstaina lähtenyt Tammistoon, kun tuli niin vahva tunne, että oireet ei johdu eturauhasesta.  Miksi en perjantaiaamuna lähtenyt Tammistoon, miksi. Miksi Waaran piti kärsiä 2 viimeistä päiväänsä aivan kammottavista kivuista. Voi Waara, anteeksi, anteeksi niin kauhean paljon, vaikka se ei enää mitään autakaan. Olen niin pahoillani, maailman ystävällisin kelpie, joka ei koskaan uskonut, että kukaan tahtoo mitään pahaa, olisi ansainnut niin erilaisen lopun.
 Mä olen niin rikki.




2 kommenttia:

  1. Ei kamala miten järkyttävä juttu ja ihan hirveetä, että "hoito" oli tolla tasolla (eivät suostuneet tutkimaan ja lähettivät kotiin). Voimia! T. Ansu & kelpiet

    VastaaPoista
  2. Olen aivan valtavan pahoillani että olette joutuneet kohtaamaan jotain noin kauheaa! Aivan käsittämätöntä, että useampi ammattilainen jätti koiran tutkimatta :( Paljon voimia! T. Outi ja Ria

    VastaaPoista