lauantai 3. huhtikuuta 2010

Perkeleitä ja kriteereitä!

Kriteerit. Miten sitä onkin niin toljake, ettei koirankoulutuksen perusasia pysy päässä?
Määritä kriteeri ja pidä siitä kiinni. Aina. Niin yksinkertaista!

Ja perkeleet. Jos jokin toiminto pitää koirasta kitkeä pois, niin perkeitä voi käyttää. Positiivisella vahvistamisella toki pääsee pitkälle, mutta joskus se perkele toimii huomattavasti nopeammin ja tehokkaammin oikein käytettynä.

Ojansivun Katjan agikoulutus siis palautti mieleen nuo koirankoulutuksen peruselementit: positiivista paljon, selkeät kriteerit ja tarvittaessa myös negatiivinen palaute.

Waaran ensimmäinen pätkä sujui loistavasti! Etukäteen kyllä hirvitti, miten pieni kelpi tuosta selviää, kun monella edistyneemmälläkin koirakolla oli vaikeuksia. Mutta Waarahan oli suorastaan liekeissä ja kulki kuin pieni piru! :D

Kolmoshypyllä oli heti kättelyssä myöhässä, ja jaakotus muuttui edessä pyöräytykseksi. No se toimi, ja ehdin vitoshypyn kulmille nappaamaan Waaran, ja vippasin hypyn yli. 

Hypyn nro 6 hyppy jäi suorittamatta, kun olin siinä vaiheessa jo niin ihmeissäni, että selvittiin niinkin pitkälle.
Ehdin ihme kyllä mennä kutoshypyn putken puolelle, mutta kääntö hypylle oli liian heikko, joten Waara juoksi ihan hypyn reunaa hipoen hypystä ohi. Ohjasin siitä suoraan putkeen, niin pääsin palkkaamaan loistavan pienen eläimen :)

Loppupätkä sujui hienosti, tosin en muista, otinko tuota 11 hyppyä ollenkaan...


Sitten Waara esittikin bravuurinsa, eli kunniakierroksen tekemisen yleisön sekaan. Tähän saatiin selvät ohjeet: karkaamisesta tehdään pahapaha, emännän kanssa olemisestä hyvähyvä. Ja apuna käytetään perkeleitä sopivassa suhteessa kera autoon viennin. Waara on nyt onnistunut ketjuttamaan karkailun niin, että se kuuluu asiaan, koska mie olen aina kehunut, kun herra palaa kierrokseltaan. 
Kokeiltiin heti käytännössä, eli päästin Waaran remmistä -> singahti yleisöön -> PERKELE oikealla asenteella -> ihmettelevä pieni kelpie -> kelpie kulki kainalossa autoon miettimään syntyjä syviä. Seuraavassa treenipätkässä perkelettä ei enää tarvittu, vaan hieman kovempiääninen huomautus karkailusta haikailevalle riitti.

Toisen treenipätkän aluksi otettiin puomia. Ylösmenot onnistui 100%, mutta alastulo hajosi heti, kun alastulolla ollut kumimatto otettiin pois. Yllättävää kyllä, että Waara on ehdollistunut mattoon noin voimakkaasti, että pysähtyminen unohtui saman tien maton mukana. Nyt unohdetaan koko matto, ja vahvistetaan pelkkää pysähtymistä oikeaan asentoon. Ja tarkkana pitää olla Waaran pysähtymisasennon kanssa: alastulolla seistään, eikä istuta tai tarjota muitakaan asentoja.


Loppupätkänä tehtiin yksinkertainen kuvio, jossa kakkoshypyn sylkkäri oli sikavaikee Waaran mielestä, putki vei kelpietä mukanaan. Saatiin lopulta onnistumaan, ja loppupalkaksi lelurevittelyt. 

Keinun opettamiseen saatiin loistavalta kuullostava suunnitelma. Keinun paukahtamisesta tehdään SE juttu, josta palkkaa tulee. Ensin paukutellaan, sitten heijataan ja paukutellaan, sitten juostaan täysillä keinun päähän asti, ja lopulta yhdistetään kaikki toimivaksi keinuksi. Helppo homma, katsotaan toimiiko käytännössä :D

Kääntymiseenkin ja kääntämiseen tuli ohjeita. Ne samat, jotka aikoinaan jo Nemon kanssa sain, mutta mikäs tässä päässä pysyisi... "Kii"-treeneijä aloitellaan heti tänään, katsotaan missä vaiheessa mie pyörryn...

Vinkkejä tuli jos vaikka kuinka paljon, ja muidenkin suorituksia seuraamalla sai uutta ideaa omaan ohjaukseen. Lisää tätä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti